maanantai 11. kesäkuuta 2018

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 892. (Länsimaisen) politiikan kurjuus


Mitään näin naurettavaa en ole lukenut vähään aikaan kuin mitä Helsingin Sanomien toimittaja kirjoitti kolumnissaan eilen. USA:ko ottaisi mallia Suomesta? No, siinä mielessä jotain samankaltaisuutta on, että Suomi ja USA ovat kuin kaksi marjaa, että suomalaiset itsekin ovat pitäneet Suomea Euroopan amerikkalaisimpana maana. Mutta että ihan mallia, toisinpäin.

Häiritsevintä Tommy Niemisen kolumnissa on USA:n demokratian ylistys: se kun on pystynyt nielemään sisäänsä - huom! mutta vain Trumpiin asti - kaiken. Siis ihan kaiken. Huh-huh! Niin kuin valtakuskonto kristinuskokin noitavainoista, Klu Klux Klanista ja (maailman)sodista lähtien.

     *     *     *

Mitä alkuperäiskansojen murhista ja mustien afrikkalaisten orjuutuksesta, kunhan demokratia toimii!! Kyllä on ylimielistä ja öykkärimäistä. Ikään kuin omia isejä ja esi-isejä ei saisi millään tavoin arvostella, eikä heidän tekojaan tarvitsisi hyvittää - tai ottaa takaisin. Suuria sotasankareita ja uskonpuhdistajia tms. kaikki tyynni, niinkö?

Sen sijaan että länsimaista, porvarillista demokratiaa kynsin ja hampain puolustellaan kaikissa tilanteissa, olisi sille viimeistään nyt etsittävä vaihtoehtoja. Olisin toivonut, että  Harvardin yliopiston professorit Sten Levitsky & David Ziblatt olisivat kirjassaan "How democracies die" (2018) kaivaneet esiin amerikkalaisen politiikan tutkijan Robert A. Dahlin kirjan "Polyarchy: Participation and Opposition" (1972) ja miettineet, miten itse demokratian toimimaton mekanismi on korjattavissa.

     *      *      *

Se että eurooppalaiset maahanmuuttajat (uudisasukkaat, siirtolaiset tms.) 1850 -luvun puolivälin jälkeen (!) vyöryivät Pohjois-Amerikkaan ja valtasivat alkuperäisasukkaiden kotiseudut ja maat on asia, jota ei voi mitenkään hyväksyä. Tästä on lähdettävä liikkeelle. Siitä että ne jotka ovat kerran oikeudettomasti tulleet toisten kotiin myös poistetaan sieltä - tai he tajuavat itse lähteä takaisin kotiinsa Eurooppaan, jos muuten eivät saa asioita säädyllisesti hoidettua. Tämän jälkeen voimme ehkä alkaa taas puhua demokratiasta, ja mitä sille tehdään.

Ja Trumpinhan juuret ovat pienessä saksalaiskaupungissa, joten sinne... (Ja tästähän tulee mieleen analogia Suomeen. Samalla tavalla kuin presidentti K.J. Ståhlberg muilutettiin rajalle, voitaisiin symbolisesti Trumpillekin tehdä. Vai miten on?)

Linkki:

Svinhufvudin oppi pelastaa Amerikan. Trumpin Yhdysvalloissa on huoli demokratiasta. Professorit tarjoavat lääkkeeksi Suomea. By Tommi Nieminen. Helsingin Sanomat / Viikon lopuksi -kolumni 10.06.2018

Lisäys 21.6. Lakotahin tasavalta. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti