torstai 28. kesäkuuta 2018

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 897. Minkä ihmeen Tuulen luola?


Ilmeisesti universumin laidalla kaukana lännessä Kalliovuorilla (Rocky Mountains) on tällä hetkellä Tuulen (Tate) koti. Aikojen alussa Tatella oli maja myös universiumin keskellä Mustilla vuorilla (Black Hills).

Entä kuka tai mikä oli ja on Tate? Hän on yksi neljästä lakotojen suuresta hengestä. Erikoiseksi Taten tekee se, että hän halusi ystävystyä ihmisten kanssa, ja tuli ihmisenä (Kola) maailmaan. Tällöin ihmiset asuivat vielä maan alla ja osa heistä oli biisonikansaa.

Vanhin ja viisain ihminen oli Wazi ja hänen puolisonsa oli Wakanka ja heillä oli tytär Ite. Tytär oli kaunis, yhtä kaunis kuin Kuu, minkä takia hänen vanhempansa halusivat naittaa hänet suurelle hengelle. Ja Tate saapui kuin tilauksesta ihmisenä heidän luokseen, ja rakastui Iteen.

Henkien oli kuitenkin kielletty naimasta ihmisiä ja päinvastoin, mutta Tate halusi niin paljon Itea, että luopui erityisasemastaan. Pariskunta sai neljä lasta, jotka ovat samat kuin neljä tuulta, neljä ilmansuuntaa.

Rituaaleissaan ihmiset muistavat vielä tänä päivänä sitä, että he ovat sukua suurille hengille tuulten kautta. Sen lisäksi ihmiset kutsuvat mm. piippuseremoniassa Isoisää (Wakan Tanka) ja Äiti maata (Unci Maka).

      *      *       *

Tuulen luola herättää kysymyksen siitä, miksi Tate - tai ainakin hänen puolisonsa Ite - halusi ihmisten tulevan maanpinnalle. Maan alla Makan huomassa ihmisillä oli kaikkea niin kuin paratiisissa, eikä mistään ollut pulaa.

Maan pinnalla ihmiset olivat lähempänä taivasta Skanskaa tai niin kuin sittemmin häntä on kutsuttu Wakan Tankaa. Ja maanpinnalla liikkuivat myös Taten ja Iten lapset, jotka olivat sukua ihmisille. Niin, ehkä maanpinnalle tuleminen herätti biisonikansan tietoisuuden henkisyydestään. Ihminen ei ollut pelkkää lihaa ja verta.

Lakotat tajusivat että heidän oli metsästettävä biisoneita selviytyäkseen maanpinnan toisenlaisissa oloissa, tehtävä itse tulella ruokansa, puettava vaatteet päälle ym.

Ja Tuulen luola oli väylä, jonka kautta he pääsivät ylös maan alta. Maanpinnalla oleminen on ikään kuin välitilassa olemista. Ihmiset ovat toisaalta taivaankannen alla ja siis maanpinnalla. Kiivetessään korkealle vuorelle esim. Black Hillsien Harney's Peak -vuorella, he olivat lähempänä Wakan Tankaa kuin tasangoilla. Siksi vuoret olivat pyhiä.

Linkki:

...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti