maanantai 9. heinäkuuta 2018

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 598 - Legendoja kaksikasvoisesta naisesta (Two-faced one)


Lakotojenkin maailmassa ihminen eli aluksi eräänlaisessa paratiisissa ennen kuin tuli tietoiseksi itsestään ja maailmasta. Ja täälläkin tapahtui jotain, joka vaikutti ihmisten niukkaan elämään myöhemmin maan päällä. Syntistä ihmisestä ei kuitenkaan tullut, mutta ihmiset rikkoivat suuria henkiä vastaan tavalla, joka ei ollut sopivaa. Mitään hirveää rangaistusta siitä ei silti langetettu tms.

Kysymys oli yksinkertaisesti siitä, että muuten hyvin viisas mies Wakanka ja hänen vaimonsa Waza saivat tyttären Iten, jota myöhemmin kutsuttiin Anuk Iteksi eli kaksikasvoiseksi naiseksi. Ite oli hyvin kaunis, niin kaunis, että hänen vanhempansa olisivat nähneet hänet mielellään juhlimassa suurten henkien joukossa. Ihminen oli kuitenkin vain ihminen ja hänet oli Maka (äiti maa) tehnyt maasta niin kuin kaikki muutkin eläimet ja kasvit.

Yksi suurista hengistä eli Tate (tuuli) halusi tulla, ainakin joksikin aikaa, ihmisten pariin ihmisen muodossa. Ja hän tuli asumaan Wakankan perheen luokse - ja ihastui ja rakastui Iteen, niin että halusi jopa jäädä heidän luokseen. Perhe elätteli toiveita, josko Ite sittenkin pääsisi suurten henkien joukkoon. Skan (joka hallitsi universiumin voimia) ei kuitenkaan halunnut sekoittaa rakennettua järjestystä, mutta hän hyväksyi sen, että Tate jäi ihmisten pariin ja eli ihmisenä.

Ja yllätys ei ollut että Ite synnytti yhteensä viisi poikaa, joista neljä olivat nykyisin tunnetut ilmansuunnat (länsi, pohjoinen, itä, etelä) ja viides nuorimmainen Yum oli rakkauden henki. Ja vaikka ihmisestä ei ollut suureksi hengeksi, hänen lapsensa olivat kelvollisia niiden joukkoon, mitä lakotat muistavat vielä nykyäänkin rituaaleissaan Skan ja Makan ohella.

     *      *     *

Myöhemmin kun ihmiset asuivat vielä maan alla, Taten ja Iten luokse tuli Skan tytär Woope niinikään ihmisen muodossa. Myös Woope suuren hengen tyttärenä oli kaunis ja häneen puolestaan rakastuivat kaikki Taten ja Iten pojat, nuorimmaista Yumia lukuunottamatta, sillä hän oli vain pieni lapsi ja sellaiseksi jäikin.

Woopella oli Tatelle viesti Skanilta, joka antoi hänelle tehtäväksi lähettää poikansa maan pinnalle määrittämään universiumin kokoa. Ja toimeksiannon mukaisesti pojat lähtivät ensin länteen, sitten pohjoiseen, itään ja etelään, minne kukin poika rakensivat majansa. He jäivät siten Skan joka asusti ylhäällä taivankannella ja Makan joka hallitsi maita ja vesiä väliin hallitsemaan ilmaa. Vanhimman suuren hengen Inyanin maja löytyy maailmankaikkeuden keskustasta Black Hills -vuorilta sen korkeimman huipun laelta, jonka valkoiset 1800 -luvulla nimesivät Harvey's Peakiksi.

     *     *      *

Kun viimeiset suuret henget, eli ilmansuunnat, olivat tulleet maan pinnalle, oli ihmisten vuoro. Toisaalta ihmisillä ei ollut mikään hätä maan alla, koska heillä oli siellä kaikkea mitä he ikinä tarvitsivat. Tässä vaiheessa Anuk Ite astuu taas kuvioon mukaan. Hän saa houkuteltua ensimmäisen ihmisen (maan pinnalla) eli Tokahen nousemaan Black Hillsin alueella sijaitsevan luolan Wind Caven kautta maailmaan.

Palattuaan käyntinsä jälkeen takaisin maan alle Tokahe saa taivuteltua mukaansa myös kuusi muuta perhettä. Ja seitsemänhän on juuri lakota-kansan heimojen lukumäärä. Yhdessä perheet alkavat vaeltaa ympäri preeriaa, ja aluksi näyttää siltä, että Anuk Iten lupaukset siitä, että maan päällä on kaikkea mitä maan allakin piti paikkansa. Ja maan päällä ihmiset olivat kaiken lisäksi lähempänä kahta suurta henkeä Skata ja Inyania.

Oli syksy, kun ihmiset tulivat maan päälle, ja kaikkea oli tuolloin yllin kyllin, mutta ongelmat alkoivat ensimmäisenä talvena. Ihmisten onneksi Wakanka ja Waza olivat viisaudessaan opettaneet ihmisille, miten asua ja elää kylmässä yhdessä biisonien kanssa, joten ihmiset selvisivät koettelemuksestaan kevääseen. Maan alle he eivät kuitenkaan - edes halutessaan - päässeet palaamaan, sillä aukko oli muuttunut niin pieneksi, ettei siitä päässyt enää takaisin.

Linkki:

Legendary Native American Figures: Two-Face (Double-Face or Sharp-Elbows). Native Languages.org

Lakota and Dakota Sioux Legends, Myths, and Stories. Native Languages

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti