tiistai 31. heinäkuuta 2018

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 613 - Euroopan ainoa alkuperäiskansa


Euroopan ainoa alkuperäiskansa on henkitoreissaan. Yhä uudelleen on viime vuosikymmeninä määritelty sitä, kuka on saamelainen. Uudessa saameläiskäräjälaissa määrittely muuttuu jälleen kerran.

Kysymykseen kuka on saamelainen, ei tämäkään laki ja sen valmisteluprosessi anna yksiselitteistä vastausta. Riittää kun henkilö itse, hänen vanhempansa tai isovanhempansa on puhunut ensimmäisenä kielenä saamea, niin pääsee saamelaisten alati harvenevaan joukkoon.

Henkilö ei kuitenkaan em. määritelmän mukaan välttämättä ole etninen saamelainen, eikä hänen suvussaankaan ehkä ole saamelaisia tai sellainen on ehkä jossain hyvin kaukana hamassa menneisyydessä.

Tilanne on ja on ollut kimurantti, sillä suomen kieltä puhuva ja valtaväestöön sulautunut saamelainen ei uuden lain mukaan välttämättä ole saamelainen, mikä on tietysti absurdia.

Yhtä hyvin voidaan ajatella, ettei saamen kielen puhuminen ensimmäisenä kielenä takaa sitä, että henkilö on omaksunut saamelaisen kulttuurin, sen uskomukset ja tavat. Toisaalta ummikkosuomalainen tai minkä kielinen tahansa voi olla erittäin hyvin sisällä saamelaisessa kulttuurissa, osata sen kieliä ja noudattaa perinteisiä tapoja ym.

Tilanne tietysti mutkistuu kun kuvioon tuodaan uskonto ja saamelaisten pakkokäännyttäminen ja heidän äidinkielensä riistäminen, mitä jatkui 1970 -luvulle asti.

     *     *     *

On vaikea ymmärtää, että esimerkiksi EU tai YK:n alainen ILO antavat Suomen hallituksen ja eduskunnan käsitellä tällaista asiaa, joka ei oikeastaan edes kuulu niille. Nehän ovat olleet osallisina vuosisatoja jatkneessa alkuperäiskansan riistämisessä, mitä on jatkunut tähän päivään asti.

Linkit:

Saamelaiset, suomalaiset ja poliittinen katastrofi. By Linda Laine. Valtablogi 16.05.2016

Oikeusoppineet kritikoivat vaalitapaa. By Niilo Vartianen. Helsingin Sanomat / Politiikka 31.07.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti