torstai 19. heinäkuuta 2018

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 905. Venäjä ja valeuutiset 1


Ärsyttävä uudissana maailmalta: "valeuutinen", jonka yhdistän mielessäni - en Venäjään - vaan Donald Trumpin presidenttiyteen. Hänenhän väitettiin nousseen presidentiksi Facebookin valeuutisten avulla. Naurettava ajatus, sillä perinteinen media on USA:ssa ollut yhtä vahva kuin ennenkin. Toinen asia sitten on, millaisia valintoja ihmiset tekevät sen suhteen mitä haluavat lukea - ja ennen muuta mihin haluavat uskoa! Politiikkahan on uskon asioita siinä missä esimerkiksi (maailman suuret) uskonnotkin.

Vielä ennen Trumpia puhuttiin tosista ja ei niin tosista huhuista ja juoruista. Ja toden ja epätoden väliin jää hyvin laaja harmaa vyöhyke, missä on vaikea sanoa, mikä milloinkin tarkalleen ottaen pitää paikkansa.

Tästä HS:n  "uutisesta" kaikki lähti
liikkeelle, mihin  satiiri-
lehti Panorama.pub iski kiinni.
Tämän päivän Helsingin Sanomissa kerrottiin "valeuutisesta", jonka mukaan lehti itse olisi avoimessa kirjeessä ennen #Helsinki2018 -tapahtumaa vaatinut Viipurin palauttamista. Paradoksihan tässä tietysti on siinä, että Helsingin Sanomat tekee ei-valeuutisen "valeuutisesta", joka koski sen itsensä - tai lehden toimittajien - tekemää avointa kirjettä, jossa väitettiin sanotun jotain mitä siinä ei sitten sanottukaan. Eli "valeuutisesta" tuli uutinen, jota ei olisi olemassa ilman "valeuutista".

     *     *     *

No, venäläiset lehdet ym. ovat oikaisseet virheellisen huhun, eikä siitä sen kummempaa. Virheitä tekee Helsingin Sanomat itsekin koko ajan, joista osa oikaistaan ja osaa ei oikaista, ja monia virheitä ei kukaan koskaan edes huomaa.

Olennaista tässä tapauksessa on, että väärä (tai ei ideologisesti niin vääräkään) huhu lähti liikkeelle venäläisestä satiirilehdestä Panorama.pub, jonka tehtävänä on ravistella etabloitunutta mediaa (radio, TV, lehdistö, uutisblogit ym.). Ja siinä lehti onnistui hyvin. On harvinaista, että neutraalisssa ja asiallisessa uutisessa toimittaja avoimesti ilmaisee moraalista tuohtumistaan niin kuin tapahtui tänään Helsingin Sanomien uutisessa "valeuutisesta", mikä teki tästä uutisesta oikeastaan myös "valeuutisen". Toimittajanhan olisi tullut vain kertoa asiasta puolin ja toisin.

     *    *     *

Kun Helsingin Sanomien Avoimen kirjeen USA:n ja Venäjän presidenteille suomeksi, englanniksi ja venäjäksi lukee, ei voi kuin ihmetellä millaista kansallista, oikeistonationalistista mytologiaa lehti oikein rakentaa, minkä ilmeisesti suurin osa suomalaisista myös hyväksyy. Yleisönosastot ja blogit eivät pullistele kapinahenkistä kirjoittelua. Vai onko Supo ja Helsingin Sanomat ym. tahot suitsinut ja sensuroinut tätä keskustelua?

Myös minussa syntyi samanlainen vahva halu kapinoida Helsingin Sanomien latteaa journalismia vastaan niin kuin venäläisissä satiirikoissa. Tällaista paskaa harvoin lukee itsestäänselvyyksinä, tosiasioina ja uutisena.

      *     *      *

Helsingin Sanomat on valinnut puolueet ja kansalaisjärjestöt, joiden kanssa se on samanmielinen.  Kaikkien kanssahan ei voi olla samaa mieltä edes Suomessa. Jos tähän joukkoon kuuluisi tai kuuluu esim. Karjalan Liitto, ei ole kaukaa haettua väittää, että lehti vaatii - tai voisi vaatia -Viipurin luovuttamista. Tai ehkä se rivien välissä vaatikin,ja tarkkasilmäinen lukija Karjalan tasavallassa onnistui hengessään näkemään sen tuosta tekstistä. Kaikkeahan ei aina tarvitse sanoa ääneen, sellaisia itsestäänselvyyksiä.

Lehteä lähellä oleva ministeri Paula Risikko totesi Karjalaisten kesäjuhlilla tähän tapaan:

Luovutettu Karjala elää vielä monien muistoissa. Se symboloi paljon myös niille, joilla ei omakohtaisia siteitä Karjalaan ole. Se symboloi luovuttamista, tappiotakin, mutta myös aikaisempien sukupolvien uurastusta, pienen kansakunnan kykyä selviytyä ja nousta vaikeista oloista hyvinvointiyhteiskunnaksi.

Rivien välistä voi lukea, ettei hän panisi pahakseen, vaikka Viipuri olisi kehittyvä suomalainen kaupunki, ja ehkä se onkin.

Linkki:

Venäjällä levisi valeuutinen Helsingin Sanomien jutusta. By Linda Laine & Jussi Niemeläinen. Helsingin Sanomat / Ulkomaat 19.07.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti