maanantai 30. heinäkuuta 2018

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 911. Julmuutta ja (kansan)murhia


Länsimaisen miehen ja naisen ajattelu on petollista ja oma ajattelu johtaa hyvin, hyvin helposti oudoille harhapoluille jos ei ole tarkkana. Niin viitatut asiat, sanat, käsitteet kuin tarkoitteetkin menevät helposti sekaisin.

Esimerkiksi amerikkalaisen politiikantutkijan Guenter Lewyn sinänsä ansiokas artikkeli "Were american indians the victims of genocide?" (2004) unohtaa kokonaan peruskysymyksen, joka pitää sisällään vastauksen. Olisiko 75-90% Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoisa kuollut 100 vuodessa, jos valkoinen mies ei olisi alkanut levittäytyä ympäri mannerta? Ei, ei olisi. On loppujen lopuksi yhdentekevää, onko kysymyksessä täysin tietoinen kansanmurha vain lukemattomien motiivien ja tahattomien (!) tekojen vyyhti, joista yksi oli USA:n armeijan toistuva halu päästä alkuperäiskansoista kokonaan eroon. Ja kansojen määrä ei ollut suinkaan vähäinen vaan niitä on arvioitu olevan vieläkin satoja.

    *     *      *

Ajattelua helpottaa, niin kuin draaman käsikirjoittamistakin, että ensin hahmottaa ajan, paikan ja tilanteen, jota ollaan hahmottamassa. Muuten ei ajattelulle ole mitään pohjaa.

Helposti kaikki tapahtumat aina Kolumbuksen tulemisesta vuonna 1490 aina tähän päivään asti nähdään vain yhtenä kokonaisuutena ajattelematta, että 100 vuotta on ihmisten elämässä jo hyvin pitkä aika.

Eurooppalaiset vakiinnuttivat ensimmäisen siirtokunnan 1500-1600 -lukujen taitteessa, minkä jälkeen niitä alkoi syntyä kuin sieniä sateella, mutta aluksi vain itärannikolla ja mantereen lounaisosiin.

Ne jotka eniten vastustavat väitettä tahallisesta kansanmurhasta toteavat ensimmäisenä, että valkoisen miehen taudit ja sairaudet tappoivat suurimman osan alkuperäisestä väestöstä. Kahden ensimmäisen kokonaisen vuosisadan 1600- ja 1700 -lukujen aikana valkoinen mies ja nainen varmasti tiesivät, että se ei ollut Jumala, joka mantereen alkuperäisväestöä tappoi vaan ennen muuta tuhkarokko ja muut rokot.

Itään edettiin tosi, tosi hitaasti aluksi, mutta 1850 -luvun puolivälissä alkoi varsinainen rynnäkkö, jolloin sadattuhannet ja miljoonat eurooppalaiset valtasivat "vapautuneita" maa-alueita. Mieleen ei voi olla tulematta, että tapahtumaa oli pohjustettu mm. tartuttamalla tahallisesti tauteja alkuperäisväestöön, jolloin armeija ja hallitus pääsivät vähemmällä. Tästä on myös joitain todisteita.

JATKUU...

Linkki:

Agerton, Robert A. 2005. The balance of kindness and cruelty.

Hiltunen, Petri. 2017. Vala auringolle & Aavetanssi (2 sarjakuvateosta)

Jackson, Helen Hunt. 1888. A century of dishonor.

Lewy, Guenter. 2004. Were american indians the victims of genocide?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti