torstai 8. lokakuuta 2020

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 820 - Sotilaan puhetta: "Ennemmin kuolen koronaan kuin ostan kasvosuojaimen". Versio 2

Olen koronaepidemian aikana lukenut silloin tällöin amerikkalaisen sotaveteraanin (Irak, Afganistan) Richard Rose III:n tarinaa, josta tuli meemi miehen julistettua, ettei hän aio käyttää kasvomaskia, eikä käyttänytkään.

Ja siinä kävi tietysti niin että mies sai koronan ja kuoli kolmen päivän kuluttua COVID-tautiin lähellä kotiaan Port Clintonissa Magruderin sairaalassa melkein Erie-järven rannalla USA:n kansallispäivänä 4.7.2020. Epämiellyttäväksi tarinan tekee se, että Rose oli vain 38-vuotias päällisin puolin terve mies, jolle ei kuoleman jälkeen tehty ruumiinavausta. Syy hänen nopeaan kuolemaansa jäi siten ikuiseksi mysteeriksi.

Viimeisten kolmen päivän aikana Richard Rose oli aktiivinen somessa ja kirjoitti mm. Facebook -päivityksiä, joissa kertoi tilansa etenemisestä. Mikään ei viitannut siihen, että hän saattaisi pian kuolla, vaikka hänen ystävänsä olivat tietysti huolissaan.

      *     *     *

Kun Rosen viimeisten viikkojen ja kuukausien menemisiä ja tekemisiä syynää hieman tarkemmin, huomaa että hän ehkä muutoinkin ajatteli kuolemaa. Hän oli nähnyt sitä paljon nuorena miehenä 9 vuoden aikana ammattisotilaana Irakissa (2003-2006) ja Afganistanissa (2007-2011). Ikävuodet 20-30 olivat hänen elämässään yhtä sotaa. 

Hän kävi jo epidemian alkuvaiheessa usean kerran Port Clintonin Pointen -hautausmaalla jopa monta kertaa viikossa. Kenties isoisänsä ja -äitinsä haudoilla. Isoisä oli 2. maailmansodan veteraani. Isä soti Vietnamissa.

Rosen erikoisalaa ei ollut niinkään tappaminen kuin lääkintä ja siihen liittyvä tekniikka. Internetistä löytyy hänen ottamansa valokuva, jossa kerrotaan hänen kuuluneen Bravo -komppaniaan, joka oli osa 101. Ilmakuljetusdivisioonaa, joka toimi tulloin vuonna 2006 Bagdadissa Irakissa. Kuvassa miehet valmistautuvat sieppaamaan arvokkaan kohteen, mitä se on sitten ollutkaan!

Syksyllä 2006 Irakissa tapettiin mm. amerikkalaisten vuonna 2003 syrjäyttämä kansanjohtaja Saddam Hussein ja koko joukko hänen lähipiiriään. Luultavasti siepattava henkilö oli vielä vapaalla jalalla ollut Saddamin lähipiiriläinen.

On varmaa että Richard Rose näki useita, kymmeniä ellei satoja, niin siviileiden kuin sotilaiden kuolemia; ja huolimatta siitä että oli lääkintäkersantti joutui osallistumaan erikoisjoukoissa tappopuuhiin, mikä on jäänyt kaihertamaan mieleen. Kenties hänellä oli mm. PTSD -oireita, niistä hän oli ainakin huolissaan sotaveteraanien kohdalla, samoin kuin muutenkin heidän mieleterveydestään ja suurista itsemurhaluvuista.

     *     *     *

Muutenkin tämä Ohiossa asuva mies oli varsin huoleton koronan suhteen. Osavaltiossa olivat rajoitukset kutakuinkin samalla tasolla kuin Suomessa ja myös siellä niitä höllennettiin kesän korvalla. Ravintolat avasivat ovensa ja ihmiset pääsivät taas mm. huvipuistoihin.

Heti ensimmäisenä perjantaina Richard lähtikin ystäviensä kanssa kapakkakierrokselle, tosin ei Port Clintonin pientä satama- ja turistikaupunkia kauemmas, mutta lähellä istuttiin, eikä maskeja tietysti käytetty. Facebook -kuvat kertovat puolestaan.

Viikonvaihteessa lähdettiin läheiselle South Bass Island -saarelle lautalla, jossa sijaitsee  suosittu Put-in-Bay'n huvipuisto, missä kännättiin kunnolla ja vietettiin laatuaikaa ystävien kanssa, mitä ei oltu voitu tehdä pariin kuukauteen.

Put-in-Bay ei ole vain monipuolinen huvipuisto vaan se myös muistuttaa Ohion sotaisasta menneisyydestä, ajasta jolloin Iso-Britannia ja USA olivat laivastoineen Erie-järvellä toisiaan vastassa. Tästä tosin muistuttaa enää vain Perryn kansallinen monumentti (Perry's Victory and International Peace Memorial), mutta ehkä sillä oli Richard Rose III:lle jokin erityinen merkitys. Tiedä häntä.

Kolmen viikon päästä Richardilla todettiin siiten COVID-tauti ja se oli menoa sekin.

       *      *      *

Tällaiset tarinat panevat mielikuvituksen liikkeelle ja miettimään, mikä saa miehen ajattelemaan ja toimimaan niin kuin hän teki, enkä ajattele nyt tätä epidemiaa.

Richard oli hauska veikko, josta pidettiin ja siksi hänellä oli paljon some-ystäviäkin, jotka tykkäsivät hänen postauksistaan päivästä toiseen. Ja siksi hänen viimeisestä tarinastaan tuli niin viraali, että se levisi ympäri maailmaa.

Ehkä hän jopa suunnitteli kavereineen kaiken etukäteen! Ehkä hän ajatteli, että tällä tempauksellaan hänet muistettaisiin aina. Hän olisi mies jonka tarina muistetaan. Sotajuttuja hänellä ei ollut kerrottavanaan - tai hän ei halunnut niistä puhua -, mutta hänen loppunsa muistettaisiin ja luettaisiin kymmenistä ja sadoista medioista.

Richard Rose III ei ollut mikään ruudinkeksijä, vaikka olikin älykäs ja nokkela. Lisäksi hän oli julki konservatiivi, vaikka suhtautui Trumpiin hyvin kriittisesti. Ja hän oli myös etelän punaniska (redneck), mistä oli ylpeä, vaikka asuikin Ohiossa.

Monet katsoivat häntä ylöspäin ja ihailivat häntä, mutta ennen muuta siksi, että hän oli sotaveteraani, joka oli puolustanut heitä ja Amerikan lippua tms. Hän oli patriootti, joihin nuorten 30-40-vuotiaiden aikuisten oli helppo samastua.

      *     *     *

Richard Rose III kävi koulunsa eli Port Clinton High Schoolin vain muutaman kilometrin päässä paikasta, jossa hän asui viimeiset vuotensa. Eikä ole vaikea arvata, että paikallinen historia ja Ohion historia tulivat tutuiksi. Myös kuuluisa Erie-järven taistelu, joka päätti USA:n 2. vapaussodaksi nimetyn vaiheen mantereen historiassa.

USA:n pienen laivaston komentaja 26-vuotias Oliver Hazard Perry löi Bass -saarten edustalla Iso-Britannian samankokoisen laivaston, minkä jälkeen amerikkalaiset hallitsivat Suurten järvien aluetta. Kulkiessaan South Bass Island -saarella Richardin mielessä kenties kävi, miten oltiin myös USA:n sotahistorian ehkä merkittävimmän yksittäisen tapahtuman jäljillä. 

Brittien ja alkuperäiskansojen ns. Tecumsehin liitto Ohio(joenlaakso)ssa hävisivät pian tuon jälkeen lopullisesti viimeisen kahinan Ohion maaperällä, eivätkä alkuperäiskansat enää pystyneet pitämään puoliaan amerikkalaisia vastaan.  Ja toisin kuin muualla Amerikassa Ohiossa kansat menettivät kaikki maansa valkoisille ja mustille. Heidät itsensä, joita pitkään jatkuneen kansanmurhan jälkeen oli enää kourallinen jäljellä, siirrettiin reservaatteihin Mississippi-joen itäpuolelle.

     *     *     *

Mietin miten kukaan voi olla patriootti sen jälkeen, mitä mm. wyandot-, shawnee- ja delaware-kansoille kävi. Miksi vain amerikkalaisten on oikeus olla patriootteja ja isänmaan ystäviä, mutta alueella jopa 13 000 eläneet kansat kylmän viileästi tuhottiin, kun ne halusivat suojella omia alueitaan amerikkalaisilta?

Eikö tämä ole silkkaa vahvemman oikeutta, käytännön sosiodarwinismia? Voisiko sama toistua amerikkalaisille itselleen? Esimerkiksi korona-viruksen heikentämälle ja hajottamalle kansalle on ehkä lopulta helppo tehdä sama kuin minkä he tekivät muille. Ja ovatko amerikkalaiset edes mikään kansa, mitä voi vahvasti epäillä. He ovat sekoitus lähinnä eurooppalaisia ja afrikkalaisia kansoja, ihmisiä joiden oikea kotimaa on muilla mantereilla.

Ironista että tällä kaikella on yhteys viruksiin ja siihen, miten ei vain Richard Rose III ja tuhannet muut tämän päivän ohiolaiset vaan myös alkuperäisiä amerikkalaisia kuoli aikoinaan tuhansittain immigranttien Euroopasta tuomiin virusten aiheuttamiin sairauksiin.

Heille ei tarjottu kasvosuojia virusten torjumiseksi, eivätkä niitä käyttäneet eurooppalaisetkaan. Esimerkiksi jotkut wyandot-heimoista kokeilivat sen sijaan immigranttien mukanaan tuomaa magiaa, sillä näytti siltä, ettei esimerkiksi tuhkarokko- ja isorokkovirukset purreet samalla tavalla valkoisiin kuin heihin itseensä.

Maailmankuvaa laajennettiin lähetystyöntekijöiden tyrkyttämällä kristinuskolla, mutta monet huomasivat pian pettymyksekseen, ettei valkoisten jumala tai Suuri henki, miksi sitä heille tarjoiltiin, pystynyt auttamaan heitä.

      *       *      *

On myös mahdollista, että ilman virusten apua saksalaiset, britit ja ranskalaiset eivät ehkä koskaan olisi onnistuneet valtaamaan Ohiojoen laaksoa alkuperäiskansoilta.

Ennen kuin edes oli lanseerattu ajatusta "amerikkalaisuudesta" brittisotilaat keksivät käyttää viruksia alkuperäiskansoja vastaan, minkä avulla he onnistuivat pitämään keskeisen Fort Pittin linnoituksen itsellään. Mahdollista olisi ollut myös se, että alkuperäiskansat olisivat onnistuneet luomaan aivan oman, uuden modernin valtion alueelle, mikä olisi ollut hyvin toisenlainen kuin nykyinen Ohio.

Alkuperäiskansat olivat lähes kaikessa parempia kuin eurooppalaiset, mutta heillä oli yksi heikkous. He eivät kestäneet immigranttien maahan tuomia biologisia aseita ja niiden käyttöä.

Mitähän vaikkapa shawnee-päällikkö Tecumseh olisi ajatellut Richard Rosesta ja siitä miten tämä suhtautui häntä uhmaavaan koronavirukseen?  

No, hän olisi tuskin ymmärtänyt edes sitä, miten Rose saattoi kutsua itseään patriootiksi sotiessaan Irakissa ja Afganistanissa, jotka eivät millään tavoin uhanneet häntä ja hänen heimoaan. Vielä vähemmän hän olisi ymmärtänyt miehen ylimielisyyttä, kuvitelmaa siitä, että hän voisi uhmata luonnonvoimia ja selviytyä viruksesta muuta kuin suojaamalla itsensä.

Tecumseh olisi varmasti myös kysynyt Roselta, miksi valkoiset ovat niin pahoja. Kaikilla kansoilla on oikeus elää siellä, missä he ovat ikiajat eläneet, eikä kellään ole oikeutta ja tulla ottamaan sitä heiltä pois ja väittää omistavansa maat vain siksi, että julistautuu niiden omistajaksi roomalaisaikana Juudeassa syntyneen jumalansa armosta.

Linkki:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti