sunnuntai 11. lokakuuta 2020

RUNO ON VAPAA 1 / 2020 - Tecumsehin visio -

Ohio-joen laaksossa vuonna 1768 syntyneellä Shawnee-päälliköllä Tecumsehilla oli visio "intiaanivaltiosta", joka ulottuisi Kanadasta aina Meksikon rajalle asti.

Eikä Tecumseh suinkaan ollut ainoa, jolla oli visio siitä, että Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoilla tai jollain kansalla voisi olla oma valtio, joko osana USA:ta tai Brittiläistä kansainyhteisöä tai niistä riippumattomana valtiona.

Tecumseh oli kuitenkin viimeinen joka loppuun asti omalla toiminnallaan yritti vaikuttaa asiaan, missä Iso-Britannia tiettyyn rajaan asti auttoi häntä. Eikä hänen yrityksensä jälkikäteen ajatellen ollut ollenkaan huono, sillä jos Iso-Britannia (tai USA) olisi halunnut, sellainen valtio olisi myös syntynyt.

On oikeastaan vaikea ymmärtää, mikseivät britit loppujen lopuksi, loppuun asti ajaneet monikansallista, alkuperäiskansojen hallitsemaa valtiota. Kenties juuri siksi, etteivät nuo kansat halunneet olla edes symbolisesti Iso-Britannian alamaisia ja osa Kansainyhteisöä niin kuin eivät amerikkalaisetkaan.

Sen sijaan briteillä ei ollut mitään sitä vastaan, että USA tunnustaisi Ohio-joen laaksossa olevan alkuperäiskansojen muodostaman valtion suvereniteetin ja itsehallinnon. Näin ei kuitenkaan käynyt, koska amerikkalaiset halusivat kaikkialla alistaa intiaanit alamaisikseen.

     *     *     *

Tecumseh syntyi ja kasvoi Ohio-joen laaksossa, joen pohjoispuolella olevassa Piquan kylässä, jonka läpi kulki  Erie-järveen laskeva oikukas Mad River -joki.

Hän oli toinen sukupolvi shawnee'ita, joka asui kylässä. Valkoiset olivat työntäneet shawnee't pois aiemmilta kotiseuduiltaan itärannikolta Pennsylvanian, Marylandin ja Länsi-Virginian alueilta. Kansan ja heimon kyliä oli molemmin puolin Ohio-jokea ja he olivat alueen eteläisimpiä asukkaita. Ja on arveltu että kun Ohio-joen laakso asutettiin 1700-luvun alussa uudelleen, juuri shawnee't olivat sen ensimmäisiä asukkaita. 

Itse asiassa shawnee't olivat hajaantuneet vieläkin laajemmalle, sillä heitä oli idässä aina Kentuckyssä saakka ja etelässä Etelä-Carolinassa ja Alabamassa. Muuttoliikkeen kiihtyessä 1800 -luvun alussa shawneet olivat yhä tiiviimmin yhdessä Ohio-joen varrella. 

     *     *     *

Tecumsehin isä, päällikkö hänkin Pucksinwah kuoli pojan ollessa 6-vuotias USA:n vapaussotaa ennakoivassa Lordi Dunmoren sodassa, jonka Virginian kuvernööri aloitti raja-alueiden heimoja vastaan. Ohion ja Virginian rajalla käydyssä Point Pleasantin yhteenotossa v. 1774 valkoiset kärsivät murskaavan tappion, mikä hidasti laittomien siirtolaisten muuttoa alkuperäiskansojen maille.

Isän kuoltua Tecumsehin isoveli Cheesuakan vastasi hänen kouluksestaan, ja hänestä tuli shawnee-soturi, joka vuonna 1790 liittyi Blue Jacket -nimisen sotapäällikön joukkoihin, joka aggressiivisesti vastusti valkoisten yhä kiihtyvämmäksi käyvää, jopa USA:n lakien mukaan laitonta invaasiota shawnee-kansan maille, millä voitiin tehdä yhä vähemmän.

Koko Ohion alueen alkuperäiskansojen kannalta kohtalokkaaksi muodostui vuoden 1794 Kaatuneiden puiden taistelu (The Battle of Fallen Timbers), sillä tällöin ne menettivät kaikki maansa USA:lle ja kansoille jäi vain suuri reservaatti asuinalueekseen.

     *     *     *

Tecumseh oli yksi niistä, joka ei voinut hyväksyä em. taistelun jälkeistä Greenvillen sopimusta 1795. Koska yksikään kansa ei omistanut maita, ei niitä voinut myöskään myydä tai luovuttaa USA:lle. Hän ei kuitenkaan voinut mitään sille, että lähes välittömästi sopimuksen tekemisen jälkeen maahanmuuttajia alkoi virrata Ohio-joen laaksoon. Siitäkin huolimatta ettei maata oltu vielä pantu virallisesti jakoon.

Nopeaan tahtiin liittovaltio jakoi koko Ohio-joen laakson osiin ja huutokauppasi ne lähinnä keinottelijoille, jotka myivät maita sitten eteenpäin. Muutamassa vuodessa rakennettiin raja-alueelle kokonaisia kaupunkeja. Silti suuri osa alueesta säilyi pitkään valkoisten asuttamattomana ja heimoja uhkasivatkin maahan laittomasti tunkeutuvat siirtolaiset, joita vastaan taisteltiin verisesti.

Ja hyvin pian kävi selväksi, ettei alkuperäiskansoille luvatuista alueista pidetty kiinni vaan liittovaltio antoi immigranttien ryöstää niitä ja hankkia keinolla millä hyvänsä käsiinsä, vaikka toimintaa julkisesti paheksuttiinkin.

      *     *     *

Kun kaikki toivo oli jo heitetty, eikä toivoa enää ollut, Tecumseh sai vielä yhden hataran tilaisuuden yrittää pelastaa - ei vain Ohio-joen laaksoa - vaan paljon suuremman alueen Pohjois-Amerikkaa alkuperäiskansoille. Hän ei kuitenkaan saanut esim. etelän suurta cherokee-kansaa, Kanadaa ja Iso-Britanniaa mukaan sillä tavoin, että hänen unelmansa "intiaanivaltiosta" olisi toteutunut.

Jälkikäteen ajatellen suurin ongelma oli se, että Tecumseh ja hänen veljensä Tenkswatawe kaikessa toimivat niin kuin valkoinen mies olisi toiminut - ja toimi -, eikä niin kuin he itse olivat perinteisesti toimineet. Valkoisen miehen tapa toimia oli roomalaisajoista lähtien sotimista ja tappamista, kristillistä uhrautumista sekä nyt kaiken lisäksi vielä tehokkaiden, modernien aseiden käyttämistä ihmisiä vastaan sekä lopuksi vielä omasta rikollisesta toiminnasta tehtiin juridisessa mielessä oikeutettua. 

Kaava oli kaiken kaikkiaan yksinkertainen. Ensin voimalla vallattiin suuria maa-alueita, minkä jälkeen alkuperäiskansat pakotettiin hyväksymään voittajan sanelemat "sopimukset", jotka nekin rikottiin heti sopimisen jälkeen mm. tulkitsemalla sopimuksia mielivaltaisesti. Ja sitten tehtiin taas uusia ja taas uusia sopimuksia.

     *     *     *

Joka tapauksessa Tecumsehin aloittamaa - ja Iso-Britannian jossain määrin tukemaa - kansannousua tms. amerikkalaiset kutsuvat Toiseksi vapaussodaksi. Niin tärkeänä he Ohio-joen laakson puhdistamista alkuperäiskansoista omassa historiassaan pitävät.

Lopputuloksena oli että vuonna 1843 Ohion osavaltion alueella ei asunut enää yhtään alkuperäiskansaa, mikä kertoo paljon siitä, mitä 50 vuoden aikana, Tecumsehin jälkeen tapahtui...

Linkit:

Tecumseh. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti