torstai 29. lokakuuta 2020

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 1108 - Intiaanikaupunki Bulltown Länsi-Virginiassa

1700 -luvulla suurimmalle osalle eurooppalaisia immigrantteja Pohjois-Amerikan alkuperäiskansat olivat kaikki yksiä ja samoja intiaaneja ja siitä oli näille kansoille usein hyvin ikäviä seurauksia.

Yksi näistä seurauksista oli se, että intiaanit olivat rauhallisinakin aikoina vuosina 1764 - 1774 raja-alueella monille siirtokuntalaisille (Pennsylvania, Virginia) vapaata riistaa, joita sai mennen tullen tappaa ja murhata ilman mitään seuraamuksia.

Pienen intiaanikylän Bulltownin kohtalo on tästä hyvä esimerkki. Pieni joukko valkoisia miehiä William Whiten johdolla tappoi kaikki kylän asukkaat. Eikä heitä saatu - tai haluttu - tuomiolle teoistaan.

Ironista on, että alkuperäisasukkaiden ongelmana ei niinkään ollut se, etteivät he olisi tulleet toimeen valkoisten kanssa. Päinvastoin. Ongelmana oli se, että he tulivat liian hyvin toimeen naapureidensa kanssa, mikä herätti pahaa verta, mistä oli seurauksena julma, lavastettu spektaakkeli, jossa tapettiin ensin intiaanien ystävät ja sitten heidät itsensä. 

Valkoisten murha lavastettiin intiaanien tekemäksi, mikä puolestaan oikeutti Bulltownin miesten, naisten ja lasten murhaamisen. Kaikki tiesivät mitä oli tapahtunut, mutta asian annettiin jäädä silleen. Ketään ei syytetty tuomioistuimessa murhista.

Tilanteen erikoisuutta kuvaa sekin, että alkuperäiskansat sen kummemmin shawneet kuin lenapet eivät halunneet kostaa toistuvia alkuperäisasukkaiden murhia. Vain shawnee-päällikkö Logan sanoi kostaneensa koko perheensä murhan Ohio-joen laaksossa. Mutta Bulltownin tapahtumia hänkään ei halunnut kostaa. Hänen halunsa kostaa oli täysin henkilökohtaista. Hän menetti kerralla koko perheensä ja kaikki jälkeläisensä, eikä hänellä jäänyt mitään tässä maailmassa vaan hän jäi aivan yksin koko loppuelämäkseen. 

Linkit:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti