maanantai 22. elokuuta 2011

Pietikäinen: "Painajainen leirikoulussa" (2008)

Markku Pietikäisen "Painajainen leirikoulussa" (2008) on kolahtanut kummallakin  kerralla kuutosluokkaisiin, kun olen sitä heille vinkannut. Toisella kertaa lyhyt kuvailu, lähes pelkkä maininta, kirjasta riitti, eikä toinen vinkkaamani Pietikäisen uutuuskirja "Kelmejä ja kesäduunareita" (2011) tuntunut enää miltään. Ilmeisesti kuutosluokkalaisten elämässä luokkaretki ja leirikoulu ovat niitä, jotka tuovat toivotun breikin koulun arkeen - ja niistä myös mielellään luetaan ainakin dekkarimuodossa.

Kirja on todella vauhdikas ja siinä on koko ajan nopeita yllättäviä käänteitä ja jännitys säilyy aina kirjan loppuun asti. Mikään ei lopulta ole miltä näyttää. Enempää tuskin voi miltään dekkarilta vaatia. Kun lisäksi ilkeä ja oppilaita kiusaava opettaja saa kunnon näpäytyksen toiminnastaan, kaikki menestyvän nuorten koululaisromaanin ainekset ovat kasassa. - Välillä tuntuu, että opettajaa suomitaan liiankin kanssa. Mm. silloinkin, kun leirikoululaisten isäntä Väinö 'Väiski' Kolu ilmoittaa olleensa ampumassa räksiä, joista piti päästä eroon. Ja vihjaa kuin ohimennen, että hän tietää opettajan Sirkka Tuulosen lempinimen olevan 'Räksä'. Nimensä mukaisesti Räksä räksyttää alituisesti lapsille milloin mistäkin, usein turhasta. Mutta leirikoulun jälkeen Räksä ei ala ainakaan heti räksyttää.

Kirjan kuutosluokkaiset ovat omatoiminen luokka, ja leirikoulustakaan ilman heidän omaa toimiliaisuuttaan ei olisi tullut mitään. Opettaja ei pannut tikkua ristiin sen eteen, että lapset pääsisivät kauan odottamaansa leirikouluun. Emma, Jussi, Allu ym. hoitivat kaikki käytännönjärjestelyt. Tilasivat jopa bussin ja keskustelivat dokumenttielokuvan tekemisestä leirikoulusta koulun rehtorin kanssa. Eikä kyse lopulta ollutkaan ihan mistä tahansa dokumentista. Toteutus oli vertaansa vailla loistava! Eikä siitä pääse selville muuta kuin lukemalla kirjan.

Elokuvan roolihenkilöinä ovat kaikki leirikoululaiset, taidemaalari Väinö Kolu, bussinkuljettaja Rytkönen ym. tietäen tai tietämättään. Monille selviää vasta aivan kirjan lopullta, mikä heidän roolinsa elokuvassa oli, erityisesti opettaja Sirkka Tuuloselle. - Kirja on kuin suomalaiseen kouluympäristöön sovitettu kertomus Agatha Christien "Kymmenestä pienestä neekeripojasta", mikä paljastaakin jo varsin paljon elokuvan todellisesta luonteesta.

3 kommenttia: