lauantai 25. syyskuuta 2021

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 824 - Harhaista hybridiajattelua

Hieman ärsyyntyneenä luin Ylen toimittajan Laura Kosonen haastattelua New Yorkista Suomeen muuttaneesta Naomi Moriyamasta, jota voinee pitää kai lähinnä tietokirjailijana. Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa Japanin ruokakulttuurista ja kolmannessa kirjassa hän kertoo mm. Suomesta ja sen ruokakulttuurista.

Moriyama asui tutkijamiehensä William Doylen kanssa 6 kuukautta Pohjois-Karjalassa, mihin Moriyama lähinnä pohjaa tietämyksensä ja kokemuksensa Itä-Suomesta ja suomalaisista, mistä hän kirjoittaa 10 / 2021 USA:ssa ilmestyvässä kirjassa "The Sisterhood of the Enchanted Forest" (2021). Tällä hetkellä 3-henkinen perhe, johon kuuluu  myös koulunsa aloittanut poika, asuvat Helsingissä.

     *    *    *

Kirjoittaja idealisoi Suomea samalla tavalla kuin suomalaiset suomikuvan luojat, joten Moriyaman kirja varmasti miellyttää niitä, jotka sokeasti uskovat kaikkeen siihen, mistä Suomea ja suomalaisia loputtomasti kehutaan. Suomihan on suomikuvan luojien mielestä paras lähes kaikessa. Ja maailman onnellisimmat ihmiset elävät Suomessa. Kuvaa Suomesta eivät himmennä synkät väkivalta- ja itsemurhaluvut tai se että Suomi on Euroopan sotaisimpia valtioita. Täytyyhän Onnelan puolustaa itseään. Ja tässä suhteessahan Suomi on kuin toinen Onnela, Yhdysvallat, jonne Naomi Moriyama muutti ennen Suomea.

    *    *    *

Tokiossa syntynyt Naomi Moriyama ei ole syntyperäinen amerikkalainen, vaikka hänet Ylen artikkelissa esitellään umpiamerikkalaisena perheenäitinä, joka ikään kuin harrastaa kirjoittamista. Tosiasiassa Moriyama ennen kirjailijaksi ryhtymistään oli - ja ehkä vieläkin on - markkinointikonsultti, jonka asiakkaita olivat johtavat muoti- ja ylellisyystavaroita valmistavat brändit. Hän ei ole siis kuka tahansa keskiverto amerikkalainen menestyneen miehen vaimo ja perheenäiti.

Kokemukset uudesta kotimaasta Suomessa ovat vaikuttaneet hänen identiteettiinsä niin kuin hänen kokemuksensa japanilaisuudesta ja amerikkalaisuudesta, joten hän ammentaa kulttuurisia aineksia ajatteluunsa ja elämäänsä niin amerikkalaisuudesta, japanilaisuudesta kuin suomalaisuudestakin.

     *    *     *

Moriyaman kokemukset USA:sta keskittyvät New Yorkiin, suurkaupunkiin, sillä missään muualla hän ei tuolla mantereella ole asunut. Siksi häneltä on jäänyt huomaamatta, että hänen ihannoimaansa luontoa ja metsää löytyy yhtä hyvin Pohjois-Amerikasta kuin Pohjois-Euroopastakin.

Kun historiassa mennään riittävän paljon taaksepäin, Moriyama olisi tajunnut, että esimerkiksi Uuden Ruotsin siirtokunta suomalaisineen perustettiin 1600 -luvulla keskelle samanlaisia metsiä, minne hän 2000-luvulla muutti tullessaan Suomeen. New Yorkiakaan ei ole aina ollut osa sitä ympäröivää  osavaltiota ja USA:a vaan sillä on oma synkkä historiansa, jota tänä päivänä ihannoidaan siinä, missä Suomen historiaakin. 

Demokratian kehto, mistä suomalaiset ottavat vielä koko ajan mallia, on monien kansojen murhien näyttämö, mikä on aktiivisesti unohdettu  Viimeisin sotaisa näyttämö on Afganistan, missä Suomen valtio oli kuuliaisesti USA:n armeijan rinnalla.

     *     *     *

Ei vain eurooppalaisia vaan myös mm. japanilaisia ja kiinalaisia muutti varsinkin 1900-luvulla koko joukko pysyvästi USA:an, paljon ennen Naomi Moriyamaa. Eikä heidän elämänsä ole ollut kovin ruusuista ennen muuta sotien aikana, jolloin USA ja Japani olivat olleet eri puolilla maailmansodissa.

2000-luvulla Japani, USA ja piskuinen Suomi on yhtenä rintamana Venäjää ja Kiinaa vastaan, mikä lienee Naomi Moriyaman identiteetin todellinen ydin ja hänen kirjansa viesti, mitä hän myy ja markkinoi.

Linkki:


Naomi Moriyama. As a New York mom living in rural Finland, I learned that freezing, rainy weather is the perfect time for an outdoor movie or hot-tub excursion. Insider 7.9.2021 (excerpt)

Naomi Moriyama. 2021. The Sisterhood of the Enchanted Forest: Sustenance, Wisdom, and Awakening in Finland's Karelia. Amazon 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti