maanantai 27. syyskuuta 2021

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 1114 - Symbolista sodankäyntiä - pyhimysten ja Kolumbuksien kuvien kaatamista

Eurooppalaiset eivät halua nähdä, että Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen kohtalo on asia, joka on ratkaistava ennen kuin voidaan vakavasti paneutua esim. globaaliin ilmasto-ongelmaan. Tämä merkitsee mm. sitä, että Euroopan on sanouduttava tavalla tai toisella irti USA:n toistuvista pyrkimyksistä maailman herruuteen - ja siitä, miten USA asettuu aina sotilaallisesti jotain suurta pahaa vastaan. Tällä hetkellä Kiina on pahis, Venäjä vähän pienempi.

Se mitä on tapahtunut viime vuosina  Kalifornian Sacramenton Capitol-puistossa - ja monissa muissa vastaavissa paikoissa - on enteellistä. Heikko signaali siitä mitä tuleman pitää. Alkuperäiskansat ovat toistuvasti halunneet kaataa - ja ovat kaataneetkin - kuvia, jotka ovat keskeisiä amerikkalaisuuden ja sen uskonnollisuuden kannalta.

Wikipedia
Enää ei ole itsestään selvää, että esimerkiksi alkuperäiskansojen pakkokäännyttäminen kristityksi oli sen kummemmin eettisesti kuin poliittisesti korrektia. Historiaa ollaan pyhimyspatsaiden kaatamisella arvioimassa uudelleen.

Jopa Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom on joutunut taipumaan - ja antamaan alkuperäiskansojen edustajille oikeuden korvata Isä Junipero Serran -pyhimyspatsas, alkuperäiskansojen omalla patsaalla, mikä ei ole ollenkaan symbolisesti mikään vähäpätöinen asia. 

Vasta vuonna 2015 paavi julisti itärannikon intiaanien käännyttäjän Isä Junipero Serran pyhimykseksi. 

Hieman aiemmin itse Christoffes Kolumbus koki saman kohtalon. Kysymys kuuluukin: mihin tämä kaikki voi johtaa - ja millaisia tavoitteita alkuperäiskansat asettavat tulevaisuuden suhteen...

Esimerkiksi pelkkä ilmastokriisin ratkaisu tuskin riittää, tarvitaan paljon muutakin.

Linkit:

California to replace toppled Junipero Serra statue at Capitol with memorial to Native tribes. Los Angeles times 26.9.2021 (AP)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti